Ρόδι...ότι θα έπρεπε να ξέρετε!

Ρόδι.
 Ιστορία

Το ρόδι, αποτέλεσε σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας, για πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες. Η ροδιά ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα και υπάρχουν αναφορές από τον Θεόφραστο και τον Όμηρο στην Οδύσσεια, που αναφέρει ότι καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Το ρόδι αποτέλεσε το σύμβολο των Ελευσίνιων Μυστηρίων και σύμφωνα με την μυθολογία το χάρισε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη. Στην ελληνική παράδοση, συμβολίζει την γονιμότητα και την αιωνιότητα (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά συνηθίζεται να σπάμε ρόδια.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στις νεκρικές τους τελετές και το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς.
Αναφέρεται συχνά και σε αρχαία σανσκριτικά κείμενα, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του βουδισμού.
Η Βίβλος βρίθει από αναφορές για το ρόδι, όπως για τους Ισραηλίτες, που κατά την περιπλάνησή τους στην έρημο, νοσταλγούσαν την δροσιστική του γεύση. Επίσης χρησιμοποιήθηκε στη διακόσμηση του ναού του Σολομώντα, που λέγεται ότι είχε έναν κήπο με ροδιές και στους μανδύες των ιερέων.
Επίσης, είναι ιερό φρούτο για τους μουσουλμάνους, μιας και ο Μωάμεθ φέρεται να είπε: Να τρώτε ρόδια, γιατί εξαγνίζουν τον οργανισμό από τον φθόνο και το μίσος.
Στο ρόδι οφείλει το όνομά της η ισπανική πόλη Γρανάδα, ενώ στα  λατινικά σημαίνει πολύσπορο μήλο.

Άνθη ροδιάς.

Η ροδιά 

Η ροδιά είναι δέντρο του γένους Punica της οικογένειας Punicaceae και ανήκει στην τάξη των μυρτωδών (Myrtales). Περιλαµβάνει δύο είδη: την P. granatum που αποτελεί το σημαντικότερο είδος και την P. Protopunica. Κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή Περσίας - Β. Ινδίας και είναι ένα από τα πρώτα οπωροφόρα που καλλιεργήθηκαν.
Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο, με μεγάλα άνθη, συνήθως κόκκινα και σπανιότερα λευκά, που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη. Αντέχει στη ζέστη, στην ξηρασία, στα παράσιτα και στην έλλειψη φροντίδας.
Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή παραφυάδες και την συναντάμε σε διάφορες μορφές, με κυριότερες τις οξύκαρπες, τις γλυκύκαρπες και σε μορφή νάνου. Τα ρόδια ωριμάζουν το φθινόπωρο, συλλέγονται πριν αρχίσουν οι βροχές και  αποθηκεύονται σε ξηρό περιβάλλον.
Το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής ροδιών ανήλθε σε 3 εκατομμύρια τόνους το 2010 και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια στρέμματα, το 76% των οποίων βρίσκονται σε Ινδία, Ιράν, Κίνα, Τουρκία και ΗΠΑ, ενώ χώρες όπως η Ισπανία (η κύρια παραγωγός χώρα στην Ευρώπη), η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ενώ καλλιεργούν μικρότερες εκτάσεις, ανέπτυξαν περισσότερο τις εξαγωγές, το μάρκετινγκ και δημιούργησαν νέες ποικιλίες.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 2007 υπήρχαν 2.000 στρέμματα με ροδιές, κυρίως στην Πελοπόννησο, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω νέων φυτεύσεων σε πολλές περιοχές (Ξάνθη, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Λαμία κ.α.), πιστεύεται πως πιθανόν να έχουν φτάσει τις 15.000.
Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών, τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά.
Οι ελληνικές ποικιλίες ροδιάς είναι κυρίως γλυκές, με πιο γνωστή την Ερμιόνη, ενώ τελευταία εισήχθησαν και καλλιεργούνται κυρίως οι γλυκόξινες ποικιλίες Wonderful (Ισραήλ) και Hicaznar (Τουρκία), και λιγότερο οι γλυκές ποικιλίες Acco (Ισραήλ) και Mollar de Elche (Ισπανία).

Ρόδι.

Θρεπτική αξία

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία και σχετικά φτωχό σε θερμίδες όπως καταδεικνύει και ο κάτωθι πίνακας.

Ρόδι
Στα 100 gr
Σ.Η.Δ.
Kcal
72
2300 - 3100
Kj
301

Πρωτεΐνες (gr)
1
56 - 70
Λίπη (gr)
0,6
76 - 103
Υδατάνθρακες (gr)
16,6
287 - 387
Νερό (gr)
80
1500 - 2000
Φυτικές ίνες (gr)
1,1
30
Βιταμίνη Β 1 (mg)
0,07
1,3
Βιταμίνη Β 2 (mg)
0,01
1,6
Βιταμίνη Β 3 (mg)
0,3
19
Φυλλικό οξύ (mcg)
38,21
400
Βιταμίνη C (mg)
7
75
Βιταμίνη Ε (mg)*
0,57
15
Βιταμίνη Κ (mcg)*
16,5
70-140
Νάτριο (mg)
7
1100 - 3300
Κάλιο (mg)
379
1875 - 5625
Ασβέστιο (mg)
13
800
Μαγνήσιο (mg)*
1,21
350
Φωσφόρος (mg)
23
800
Σίδηρος (mg)
0,7
9
Ψευδάργυρος (mg)*
0,50
15
Χαλκός (mg)*
159,29
2 - 3
Σελήνιο (mcg)*
0,5
0,05 - 0,2

Η Σ.Η.Δ. (συνιστώμενη ημερήσια δόση) αναφέρεται με βάση τις ανάγκες ενός ενήλικα άντρα βάρους 70 κιλών και ύψους 178 cm.

Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και Ελληνικών φαγητών - Α. Τριχοπούλου.
*USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)

Το ρόδι, αυτοδικαίως συγκαταλέγεται στα πιο χρήσιμα φρούτα, μιας και πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την υψηλή βιολογική του αξία, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην υψηλή του συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά, που είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού (2-3 φορές μεγαλύτερη), του τσαγιού (2-3 φορές μεγαλύτερη), των μύρτιλλων, του κράνου και του πορτοκαλιού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ρόδι και τα μούρα έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Συγκεκριμένα, περιέχει ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών, όπως τανίνες, ανθοκυανίνες και  ελλαγικό οξύ, ενώ η πουνικαλαγίνη και η ελαγιτανίνη (βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ροδιού) ανευρίσκονται μόνο στο ρόδι.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Τα αντιοξειδωτικά του ροδιού, που διαθέτουν αντιγηραντικές ιδιότητες,  φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα της ολικής και της LDL «κακής» χοληστερόλης και να εμποδίζουν ταυτόχρονα την οξείδωσή της. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε νάτριο και η υψηλή σε κάλιο βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης, ενώ έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωσή του, μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36%, ενώ την συστολική μέχρι και 5%. Ο συνδυασμός αυτός πιστεύεται ότι προστατεύει τις αρτηρίες από την αθηρωμάτωση, προλαμβάνοντας έτσι τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια. 

Η αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών του,  πιστεύεται ότι προάγει την επιδιόρθωση βλαβών του DNA, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Βρέθηκε επίσης, πως πιθανόν να μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη ή να επιβραδύνει την εξέλιξή καρκινικών όγκων του προστάτη, του μαστού και του δέρματος. 

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function, το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και ασκεί πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις, που έχουν να κάνουν με το μεταβολικό σύνδρομο, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες παχυσαρκίας και διαβήτη. 

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χυμού του ροδιού, επιβεβαιώνονται και από πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Chemical Toxicology, η οποία διαπίστωσε ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου κατά των αρνητικών κατά Gram βακτηρίων. Το αφέψημα από φλοιό ροδιού, φαίνεται να καταπολεμά τους ιούς (όπως του έρπητα) και τους μύκητες, ενώ αφέψημα του φλοιού του καρπού και της ρίζας περιέχει ένα αλκαλοειδές και χρησιμοποιείται ως ανθελμινθικό  (οι έλμινθες είναι παρασιτικά σκουλήκια του εντέρου). Επίσης λόγω των αντιοξειδωτικών του, φέρεται να διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ροδιού, επί ένα μήνα συνοδεύοντας το γεύμα, βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις. Αυτό αποδίδεται στα αντιοξειδωτικά του, που αυξάνουν τα επίπεδα του νιτρικού οξέος, προκαλώντας αγγειοδιαστολή και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στο πέος.
Μια άλλη έρευνα, στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, συμπέρανε ότι ένα ποτήρι χυμού ροδιού καθημερινά, μετά από δύο εβδομάδες, αύξησε τα επίπεδα της τεστοστερόνης - της ορμόνης που συνδέεται με την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα - από 16% έως 30%. Παρατηρήθηκαν επίσης, μείωση της αρτηριακή πίεσης, βελτίωση της μνήμης αλλά και της ψυχικής τους διάθεσης, δρώντας αντικαταθλιπτικά.

Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός του ροδιού προστατεύει το ήπαρ και βοηθά στην αναγέννησή του, ενώ αποτελεί ένα ήπιο καθαρτικό που προστατεύει και αποτοξινώνει τους νεφρούς και την κύστη.

Επίσης πιστεύεται ότι μειώνει την απώλεια οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση και δρα ευεργετικά στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Τέλος, προστατεύει το δέρμα και επιδρά θετικά στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, των ρυτίδων, της ακμής και της ξηροδερμίας.

Χρήσεις

Η ροδιά, καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της τα ρόδια, από τα οποία παρασκευάζονται 297 προϊόντα μόνο στις Η.Π.Α., μεταξύ των οποίων χυμοί, αναψυκτικά, ποτά, λικέρ, κρασί, σιρόπια (γρεναδίνη), ξύδι, γιαούρτια, παγωτά, µαρµελάδες, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής, λάδι από τα σπέρματα, αποξηραμένοι σπόροι, όπως επίσης και για καλλωπιστικούς σκοπούς.
Το ρόδι και είναι σωροκάρπιο ή συγκάρπιο από πολλές δρύπες και έχει κουκούτσια. Ο χυμός τους έχει υπόξινη γεύση, ανάλογα με την ποικιλία και αποτελεί τα 3/4 του βάρους του ροδιού.
Ο φλοιός τους είναι από ροζ έως κόκκινος, πλούσιος σε τανίνες και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στην κατεργασία των δερμάτων, όπως και σε βαφές μαλλιών.

Ρόδια
 Γρεναδίνη

Η γρεναδίνη, γνωστή από την εποχή του Σολομώντα, είναι ένα γλυκό σιρόπι χωρίς αλκοόλ, που φτιάχνεται από χυμό ροδιού και ζάχαρη και οφείλει το όνομά της στην Γαλλική λέξη grenade, που σημαίνει ρόδι. Χρησιμοποιείται για να δώσει κόκκινο χρώμα σε κοκτέιλ και γλυκά, παγωτά,  κρέμες, αλλά και σαν γλυκαντικό.
Πως θα φτιάξετε μόνοι σας γρεναδίνη.
Παίρνουμε τον χυμό από τα σπόρια του ροδιού και τον σουρώνουμε. Τον αφήνουμε για ένα βράδυ σε μπουκάλι. Κατόπιν τον κάνουμε σιρόπι ζεσταίνοντάς τον για 20 λεπτά έχοντας προσθέσει 1,5 κιλό ζάχαρη για κάθε λίτρο χυμού, μαζί με ένα κλαράκι βανίλιας. Διατηρείται στο ψυγείο.

Πώς να τα διαλέξετε και να τα διατηρήσετε

Τα ρόδια με έντονο κόκκινο χρώμα πιθανότατα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C. Συνήθως τα μεγάλα ρόδια είναι και πιο ξινά, αν και αυτό έχει να κάνει και με την ποικιλία, γενικά επιλέξτε τα βαριά, σφιχτά, γυαλιστερά και δίχως ρωγμές ρόδια.
Τα ρόδια διατηρούνται πολλές ημέρες σε σκιερό και δροσερό μέρος, μαζί με το κλαδί τους. Στο ψυγείο (στο χαμηλότερο ράφι που είναι και το πιο ψυχρό του σημείο) διατηρούνται στους 2 C για 2 - 3 μήνες, ενώ τα καθαρισμένα σπόρια για 3 - 4 ημέρες.
Αν τα καθαρίσετε και τα τοποθετήσετε σε σακουλάκι για τρόφιμα, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη, και να διατηρηθούν για πολλούς μήνες.


Πηγές 

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%AC
http://medlabgr.blogspot.com/2013/09/blog-post_24.html
http://www.vita.gr/diatrofi/article/7834/rodi-o-karpos-ths-zwhs-kai-ths-kalotyxias/
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/12611
http://pomologyinstitute.gr/files/news/RODIA%2017x28.pdf
http://www.vrahokipos.net/old/against/diatrofi/rodi.htm