Οι κίνδυνοι των διακοπών.Για το άρθρο συνεργάστηκαν οι Διατροφολόγοι Νατσιούλης Αθανάσιος και Τσαπανίδου Μαρία.

Πολλές φορές κι ενώ ξεκινάμε για τις διακοπές μας «χαλαρά - χαλαρά», με τις καλύτερες προθέσεις και διαθέσεις, φορτωμένοι στις αποσκευές μας με μεγάλες προσδοκίες παντός είδους…μας προκύπτει ενίοτε ένα ακαθόριστο σμήνος από απρόβλεπτες καταστάσεις που δύνανται να μετατρέψουν την διαβίωσή μας από ονειρεμένη σε αφόρητη και τις μέρες μας αποφράδες.

Η στατιστική της αρρώστιας…

Κατόπιν διερεύνησης στα πρακτικά των αγροτικών ιατρείων σχετικά με την συχνότητα διαφόρων ασθενειών κατά την θερινή περίοδο προκύπτουν τα κάτωθι σταχυολογήματα.
Η στατιστική αξιολόγηση δείχνει ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι τουρίστες είναι πιο ευάλωτοι σε σχέση με τους ντόπιους, σε ορθοπεδικούς τραυματισμούς, σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, σε αλλεργίες και εγκαύματα, σε γαστρεντερικά, ωτίτιδες, δερματικά, οφθαλμολογικά, και λοιμώξεις του ουροποιητικού.
Οι δε ντόπιοι εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα καρδιαγγειακών και ψυχικών νόσων που με κάθε επιφύλαξη και με κάποια δόση χιούμορ, θα μπορούσαμε να τα αποδώσουμε στην ασυγκράτητη ιδιοσυγκρασία του Έλληνα…που είναι παρορμητικός και αποφασίζει εν θερμώ, σε σχέση με τον ξένο που είναι περισσότερο τυποποιημένος, συγκρατημένος και «κουρδισμένος» σε τελική ανάλυση.
Στα δε οδοντιατρικά προβλήματα δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική στατιστική διαφορά ανάμεσα στους ημεδαπούς και τους αλλοδαπούς. Καλού κακού πριν ξεκινήσετε για τις διακοπές σας μην αφήνετε εκκρεμότητες με τα δόντια σας και ειδικά εάν πρόκειται να επισκεφτείτε κάποια τριτοκοσμική χώρα. Φαντασθείτε λέει… να σας πιάσει φοβερός πονόδοντος και να αναγκαστείτε, ελλείψει καλύτερης επιλογής να αφεθείτε στα «μαγικά» χέρια του σαμάνου, του μάγου της φυλής, ή κάποιου «χαρισματικού» και πολυτεχνίτη μπαρμπέρη.


Δερματικές παθήσεις του καλοκαιριού.

Η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού με την αυξημένη εφίδρωση που τις συνοδεύουν, η παραμονή για μεγάλο χρόνο με βρεγμένο μαγιό και η επιλογή ακατάλληλων για την εποχή ρούχων και παπουτσιών αποτελούν μερικούς από τους σημαντικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση δερματικών διαταραχών.
Αναλυτικότερα στις συχνότερες δερματικές παθήσεις του καλοκαιριού συμπεριλαμβάνονται:

α) Λοιμώξεις

- Παράτριμμα, ευρέως γνωστό ως σύγκαμα. Παρουσιάζεται γενικά στις περιοχές που παρατηρείται αναδίπλωση και πτύχωση της επιδερμίδας, συνήθως στις μηρογεννητικές πτυχές. Οφείλεται στην ανάπτυξη ενός μύκητα ονόματι Candida και εκδηλώνεται με έντονο ερύθημα και κνησμό (φαγούρα). Η τριβή, η χρήση ακατάλληλων για την εποχή ρούχων, η αυξημένη εφίδρωση, καθώς επίσης η έλλειψη καθαριότητας και η ύπαρξη μεγάλου στήθους αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες.

- Μυκητιάσεις ποδιών (πόδι αθλητού). Προσβάλλονται οι πτυχές ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Το ίδρωμα των ποδιών από την χρήση κλειστών, πλαστικών ή άλλων ακατάλληλων παπουτσιών δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων. Εκδηλώνεται με ερύθημα, κνησμό (φαγούρα) διάβρωση, απολέπιση και δυσοσμία ενώ μπορεί να επεκταθεί ακόμα και στα νύχια.

Προληπτικά κατά των μυκητιάσεων
1. Φοράτε ελαφρά δροσερά και άνετα ρούχα για το καλοκαίρι και παπούτσια που βοηθούν το δέρμα να αναπνέει.
2. Σκουπιστείτε σχολαστικά μετά το μπάνιο.
3. Αλλάξτε άμεσα το βρεγμένο μαγιό (οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες).

β) Τα δήγματα ή τσιμπήματα, αν εξαιρέσουμε τα φίδια και τους σκορπιούς,  συνήθως δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός αν το άτομο είναι αλλεργικό οπότε απειλείται άμεσα η ζωή του από αλλεργικό σοκ, βλέπε μέλισσες, σφήκες κ.α.
Η αντίδραση μετά το τσίμπημα είναι πόνος ή κάψιμο, ερύθημα και οίδημα και η έντασή τους εξαρτάται από τον αριθμό των τσιμπημάτων, την ποσότητα του δηλητηρίου και από την υπερευαισθησία του ατόμου.
Συνίσταται καλό πλύσιμο με νερό και σαπούνι και αφαίρεση του κεντριού αν υπάρχει, ενώ το πάγωμα της περιοχής με κομπρέσες ή παγοκύστες ανακουφίζουν τον πάσχοντα. Επίσης μια αλοιφή κορτιζόνης δρα ευεργετικά.

Κουνούπι
Φώτο από: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B9
- Κώνωψ ο ανωφελής είναι η επιστημονική ονομασία του κουνουπιού ή mosquito επί το Αγγλικόν. Αξίζει ιδιαίτερης μνείας γιατί είναι υπαρκτός κίνδυνος, στην καλύτερη των περιπτώσεων μας κάνουν «κόσκινο» από τα τσιμπήματα (ειδικά τους γλυκοαίματους) ιδίως όταν βρισκόμαστε κοντά σε ελώδεις ή με στάσιμα ύδατα περιοχές, ενώ στην χειρότερη αν είμαστε γκαντέμηδες μπορεί να μας προκύψει καμιά ελονοσία και μη χειρότερα…Αξιοσημείωτο είναι ότι τσιμπάνε μόνο τα θηλυκά…Φιδάκια από πύρεθρο, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές και στικς αμμωνίας αποτελούν μερικά από τα «αντιαεροπορικά» μέτρα  κατά των στούκας…
-  Όταν έχουμε κακό συναπάντημα με σκορπιό ακινητοποιούμε και περιδένουμε το άκρο λίγο πάνω από το τσίμπημα με ένα μαντήλι ή μια ζώνη. Το σφίξιμο πρέπει να χαλαρώνει για ένα πεντάλεπτο κάθε 15 λεπτά. Πλένουμε το τραύμα με νερό και σαπούνι, βάζουμε πάγο και  οινόπνευμα στην πληγή. Η μεταφορά του ασθενούς στο πλησιέστερο ιατρείο πρέπει να είναι άμεση.

Οχιά
Φώτο από: http://ellastomegaleiosoy.blogspot.gr/2012/07/blog-post_08.html

Φίδια 

Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 3.000 είδη φιδιών εκ των οποίων τα 300 από αυτά είναι δηλητηριώδη. Τα περισσότερα από αυτά συναντώνται σε τροπικές και ημιτροπικές περιοχές. Στην Ελλάδα δηλητηριώδη είναι η οχιά ή έχιδνα ή αστρίς ή σαΐτα. Το τσίμπημα φιδιού προκαλεί ανησυχία, φόβο, σύγχυση, πόνο, ερύθημα, έντονο οίδημα και προαιρετικά πονοκέφαλο, ναυτία ή εμετούς. Μέσα στις πρώτες 24 ώρες μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία στα ούρα από το στόμα και το έντερο και νέκρωση της περιοχής πέριξ του δήγματος.  Η αντιμετώπιση είναι η ίδια όπως και στην περίπτωση του σκορπιού και η άμεση μεταφορά του ασθενούς στο πλησιέστερο νοσοκομείο θεωρείται επιβεβλημένη, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε τι φίδι μας τσίμπησε για να μας παρασχεθεί ο αντίστοιχος αντιοφικός ορός.
Απαγορεύεται η τομή, ο καυτηριασμός και το ρούφηγμα του τραύματος

Οι μέδουσες δημιουργούν «τσουχτερά» προβλήματα όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας, γιατί τα πλοκάμια τους περιέχουν κύστες με τοξικό φορτίο. Τα συμπτώματα είναι ερυθρότητα, έντονος τοπικός πόνος και οίδημα. Ως φάρμακα εκλογής χρησιμοποιούνται η αμμωνία και η κορτιζόνη.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όταν χρειάζεται οινόπνευμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολόνια ή αλκοολούχα.
Ενώ όταν υπάρχει χρειαζόμαστε αμμωνία και δεν υπάρχει περίπτωση να την βρούμε κάπου ή κάπως, από το τίποτα …ενδείκνυται και το κατούρημα λόγω του ότι τα ούρα περιέχουν αμμωνία.

Δερματικών παθήσεων συνέχεια…
γ)  δερματοπάθειες λόγω αυξημένης θερμότητας
δ)  δερματοπάθειες λόγω του ηλιακού φωτός
- Έξαρση ιώσεων (π.χ. επιχείλιος έρπης)
- Φυτοφωτοδερματοπάθειες
- Φωτοδερματοπάθειες
- Ηλιακό έγκαυμα
Τα Εγκαύματα ανάλογα με την σοβαρότητά τους διακρίνονται σε τρεις βαθμούς:
1ου βαθμού όπου έχουμε ερυθρότητα του δέρματος.
2ου βαθμού όπου δημιουργούνται φλύκταινες (φουσκάλες) συνήθως περιέχουσες  υγρό.
3ου βαθμού όπου καταστρέφονται όλα τα στρώματα του δέρματος.
Για τα Εγκαύματα το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε είναι η πρόληψη.
Για να αποφύγετε το «γιαούρτωμα» κάνετε ηλιοθεραπεία συγκρατημένα και τις σωστές ώρες, αποφεύγοντας τις ώρες που ο ήλιος είναι κατακόρυφος δηλ. 12-4.
Η ομπρέλα και το καπέλο είναι σημαντικά αμυντικά όπλα, έχετε υπόψιν ότι  μαυρίζουμε και στην σκιά, όχι όμως πίσω από τζάμι γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία δεν το διαπερνά. Αν δεν είστε προσεκτικοί στις «επαφές σας» με τον ήλιο, αντιμετωπίζετε αυξημένες πιθανότητες για καρκίνους του δέρματος όπως το κακόηθες μελάνωμα, το οποίο παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια, λόγω της τρύπας του όζοντος το οποίο λειτουργεί σαν φίλτρο μας προφυλάσσοντάς μας από την μεταλλαξιογόνο δράση της  υπεριώδους ακτινοβολίας, στο κυτταρικό μας D.N.A.
Πιο ευαίσθητες είναι οι λευκές «βόρειες επιδερμίδες» λόγω της μικρής δραστηριότητας των μελανοκυττάρων τους και της επακόλουθης μειωμένης παραγωγής μελανίνης που ευθύνεται για το μαύρο χρώμα και μας προστατεύει από την βλαπτική επίδραση του ήλιου.
Πιο ευαίσθητοι άνθρωποι θεωρούνται οι έχοντες κόκκινα μαλλιά, μετά οι ξανθοί, οι καστανοί με πιο ανθεκτικούς τους μαυρομάλληδες.
Για αυτό λοιπόν βάλτε τον καλό σας ή την καλή σας να σας αλείψουν με ένα αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας και αφεθείτε στο θερμό και χαυνωτικό χάδι του ήλιου.
Όταν φοράμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας π.χ. 5 αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο με ασφάλεια για πενταπλάσιο χρόνο σε σχέση με το αν δεν το φορούσαμε. Σημειωτέων το σμήγμα (λίπος που εκκρίνουν οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματός μας) έχει δείκτη προστασίας 2, προστασία που χάνεται όταν λουστούμε με σαπούνι…  


Αφροδίσια νοσήματα… μια ιστορία τόσο παλιά όσο κι ο άνθρωπος.

Τα αφροδίσια νοσήματα που το όνομά τους προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, αποτέλεσαν για αιώνες μια μάστιγα για την ανθρωπότητα με σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο. Η έλευση των αντιβιοτικών συνέτεινε σε σημαντική μείωση της συχνότητάς τους, αλλά οι συχνές μεταλλάξεις των μικροβίων και η ανάπτυξη ανοχής ή και ανοσίας σε θεραπευτικά σχήματα τα καθιστούν διαρκή πρόκληση για την ιατρική.
Προσβάλλουν σχεδόν αποκλειστικά σεξουαλικώς ενεργά άτομα και αριθμούν συνολικά γύρω στις 30 ασθένειες. Χαρακτηριστικά τους είναι η γρήγορη διάδοση και η δυσκολία να ελεγχθούν, καθώς και η ενδημικότητά τους σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη όπου μπορούν να δώσουν έναυσμα για νέες επιδημίες. Η εξέλιξή τους εξαρτάται από δημογραφικούς, κοινωνιολογικούς και μικροβιολογικούς παράγοντες. Τα αφροδίσια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δημόσια υγεία γιατί πολλά από αυτά είναι χρόνια και σοβαρά από απόψεως συμπτωμάτων και δύνανται δε να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες, ακόμα και τον θάνατο (AIDS, ηπατίτιδα, σύφιλη), καθώς και στειρότητα, καρκίνους των γεννητικών οργάνων κ.τ.λ. Η μετάδοσή τους με πολλούς και διάφορους τρόπους όπως με σεξουαλική επαφή, βιολογικά υγρά (αίμα, σπέρμα, σάλιο, ιδρώτας) ρούχα, εσώρουχα, προσόψια, τους δίνει μια ιδιαίτερη δυναμική.
Επιτακτική είναι η ανάγκη ελέγχου της εξάπλωσής τους μέσω του τρίπτυχου πρόληψης - διαφώτισης - επιμόρφωσης.
Η χρήση προφυλακτικού, η σχολαστική σωματική καθαριότητα και ειδικά των γεννητικών περιοχών και η ταχεία διάγνωση και η άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση σε περίπτωση προσβολής κρίνονται απαραίτητα μέτρα.

Πνιγμός

Για τον  πνιγμό οι σημαντικότεροι αιτιολογικοί παράγοντες είναι το βαρύ στομάχι από πολύ φαγητό, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και η υπερεκτίμηση των δυνάμεων μας. Να αποφεύγεται ο πανικός

Καρχαρίας
Φώτο από: http://filoksenos.blogspot.gr/2012/03/blog-post_780.html

Καρχαρίας…ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος

Αντίθετα από την εικόνα που έχουμε γι αυτούς οι καρχαρίες σπάνια επιτίθενται σε ανθρώπους. Κάθε χρόνο σημειώνονται γύρω στις 70 επιθέσεις, ελάχιστες από τις οποίες είναι θανάσιμες (15-25). Σίγουρα οι καρχαρίες που καταλήγουν στα πιάτα των εστιατορίων ή γίνονται τρόπαιο στους διαγωνισμούς αλιείας είναι πολύ περισσότεροι από τα ανθρώπινα θύματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας παρηγορήσει ούτε να περιορίσει την μαζική υστερία που προκαλεί η θέα ενός μαύρου πτερυγίου στον ορίζοντα.
Οι καρχαρίες θα άξιζαν περισσότερο θαυμασμό και λιγότερο φόβο. Οι καρχαρίες αποτελούν «ζωντανά απολιθώματα», κατορθώνουν και επιβιώνουν από τον Παλαιοζωικό αιώνα, εδώ και 400 εκατομμύρια χρόνια χωρίς πρόβλημα. Σήμερα όμως εκπέμπουν S.O.S. Υπάρχουν γύρω στα 400 είδη, είναι απρόβλεπτοι, αντιλαμβάνονται μια σταγόνα αίμα από απόσταση πολλών χιλιομέτρων, ενώ μπορούν να ανιχνεύσουν τα ασθενή ηλεκτρικά πεδία που παράγονται από το χτύπημα μίας καρδιάς. Υπάρχουν θαυμαστοί καρχαρίες όπως o Λευκός καρχαρίας, ο Mako (προκάλεσε τον θαυμασμό του Ε. Χεμινγουέη) και ελεεινά σκυλόψαρα όπως ο Galano (που προκάλεσε τον οίκτο του). Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί καρχαριών βρίσκονται στην Καλιφόρνια, στην Ν. Αυστραλία και στην Ν. Αφρική. Κατόπιν στατιστικής αξιολόγησης, η πιθανότητα  να πεθάνει κανείς από δάγκωμα σκύλου ή από τσίμπημα σφήκας είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να πεθάνει από καρχαρία.


Γίνετε Ολύμπιοι… 

Γυμναστείτε, εκτός από καλή φυσική κατάσταση, θα σας χαρίσει αυτοπεποίθηση, καλό μυϊκό και κυκλοφορικό σύστημα και επιπλέον είναι εξόχως αγχολυτικό. Ρίξτε το στο fitness λοιπόν, λέει…Είναι καλύτερα να έχετε «Αχίλλειο σώμα» παρά «Αχίλλειο πτέρνα».
Με όσα περισσότερα σπορ ασχολούμαστε τόσο περισσότερες μυϊκές ομάδες γυμνάζουμε. Ότι και να κάνετε είναι καλό, σκεφτείτε μόνο το «κέρδος» από τα τσιγάρα που δεν θα καπνίζατε…

Οι επιλογές είναι πολλές, όπως αναπαύετε καθένας…
Περπάτημα ή τζόκιν στον φλοίσβο.
Κολύμπι.
Μπίτς βόλεϊ.
Ρακέτες.
Θαλάσσιο σκι.
Σέρφινγκ.
Χορός.Το επιμύθιο  

Η γνώση παροχής πρώτων βοηθειών, το κουτί των πρώτων βοηθειών, ο οδηγός επιβίωσης της S.A.S... και η έγκαιρη ανάκληση των όποιων γνώσεων σας από την πιθανή διατριβή σας στον προσκοπισμό, ίσως να σας φανούν χρήσιμες.
Επειδή ο κορμός του άρθρου ήταν «κινδυνολογικός», κάτι που δεν επιτρέπεται και δεν είθισται όταν διανύουμε τον αστερισμό των διακοπών ας μου επιτραπεί «ποιητική αδεία» η κάτωθι «σεισάχθεια» σε αντιδιαστολή με τα «Δρακόντεια μέτρα» που μας επιβάλουν οι πραγματικοί ή υποθετικοί κίνδυνοι.
Οι Διακοπές, τα «πληρωμένα ταξίδια», όνειρα ερωτικά και μεθυσμένα από πραγματική ζωή στην καλύτερη και ενίοτε «φασόν», ανέραστα, λόγια κάλπικα με φωνή σπιούνα.
Any way… που λένε και στο χωριό μου. Κόκκινο φεγγάρι, θάλασσες Τεκίλα…στην αρχή με νερό, μετά χωρίς νερό και τελικά σαν νερό…τελείως on the rock’s…

Καλές Διακοπές παιδιά…